Dönüşüm Optimizasyonu

Dönüşüm Optimizasyonu

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), bir web sitesinde istenen bir işlemi gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesini artırma uygulamasıdır.

Dönüşüm Optimizasyonu | ISDO Web & Yazılım

Dönüşüm Optimizasyonu

Web sitesi dönüşüm oranını artırmak için yapabileceğiniz en iyi şey, ziyaretçilerinizi, kullanıcılarınızı ve müşterilerinizi anlamak ve onlara ihtiyaç duydukları şeyi vermektir. Dönüşüm optimizasyonu (CRO) tam olarak bu amaca hizmet eder.

Dönüşüm Optimizasyonu Nedir?

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), bir web sitesinde istenen bir işlemi gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesini artırma uygulamasıdır. İstenilen eylemler, bir ürün satın almayı, sepete ekle bölümünü tıklamayı, bir hizmete kaydolmayı, bir formu doldurmayı ya da bir bağlantıya tıklamayı içerebilir.

CRO'nun standart tanımları, odaklarını dönüşüm yüzdelerine, ortalamalara ve karşılaştırmalara yerleştirir. Sayısal bir yaklaşıma yapılan bu vurgunun bir dezavantajı vardır. Dönüşüm veri noktaları ve eylemlerle dolu e-tablolara ne kadar çok bakarsanız, verilere konu olan kişileri o kadar az düşünürsünüz.

CRO'yu tanımlamanın alternatif, daha bütünsel ve kullanıcı merkezli bir yolu da var. Bunu, kullanıcılarınızı neyin yönlendirdiğini, durdurduğunu ve ikna ettiğini anlamaya odaklanma süreci olarak düşünebilirsiniz. Böylece onlara mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilirsiniz.

Dönüşümleri iyileştirmek için çalışırken, her sorun ölçülebilir değildir, kesin sayılarla ve net bir cevapla desteklenmez. Kimi zaman bariz bir hata, kullanıcılarınızın %80'inin bir şey yapmasını engelliyor olabilir ve bu bir hatayı düzeltmek zor olabilir. Diğer zamanlarda, web siteniz mükemmel çalışır ve yine de insanlardan dönüşüm elde edemezsiniz. Bunlar olduğunda, sahip olduğunuz verilerin ötesinde problemin nedenini anlamak için daha derine inmeniz gerekecek. Başka bir deyişle, önce kullanıcılarınıza odaklanmanız gerekecek. Bizler CRO'nun aslında bununla ilgili olduğunu düşünüyoruz.

İster bir e-ticaret siteniz olsun, ister çevrimiçi pazarlamayı veya SEO'yu iyileştirmek isteyin, dönüşüm optimizasyonu, kuruluşunuzun büyümesine yardımcı olmak için sürekli olarak akılda kalan bir konu olacaktır.

Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?

Dönüşüm oranı, dönüşüm sayısının toplam ziyaretçi sayısına bölünmesi ve sonucun 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Örneğin, web sayfanız geçen ay 36 satış ve 720 ziyaretçiye sahipse, dönüşüm oranınız; 36 bölü 720 = 0,05 çarpı 100 = % 5'tir.

Ortalama Dönüşüm Oranı Nedir?

Ortalama dönüşüm oranı %1 ile %4 arasındadır. Dönüşüm oranları, dönüşüm hedefine, yani reklam tıklamaları, ödeme tamamlamaları, haber bülteni kayıtları vb. bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca her web sitesi, sayfa ve hedef kitle farklıdır. Çoğu kişi, dönüşüm verilerini zaten herkese açık olarak paylaşmaz.

Güvenebileceğiniz veya kendinizi %100 güvenle karşılaştırabileceğiniz gerçek, nihai bir endüstri rakamı yoktur. Ortalama bir yüzde rakamı üzerinde kafa yormak ve buna uygun kalmak için olabildiğince çok sayıda dönüşümü sıkıştırmaya çalışmak, dönüşüm oranı optimizasyonu hakkında düşünmenin en iyi yolu değildir. Kullanıcılarınız için gerçekte neyin önemli olduğuna dair derinlemesine bir anlayış geliştirmeye odaklanmanız daha iyi olur. Böylece, müşterilerin istediklerini onlara sunabilirsiniz ve ardından doğal olarak dönüşümler gelir.

Dönüşüm Optimizasyonu İçin Araçlar

Prensip olarak en iyi optimizasyon araçlarının ücretsiz olduğuna inanıyoruz. Beyniniz, kulaklarınız, gözleriniz ve ağzınız, müşterilerinizi anlamak, onların deneyimleriyle empati kurmak, verilere dayanarak sonuçlar çıkarmak ve nihayetinde dönüşüm oranlarınızı artıran değişiklikleri yapmak için ihtiyaç duyduğunuz temel araçlardır. Bunun için:

  • Kullanıcılarınızın web siteniz hakkında söylediklerini dinleyin.
  • İnsanların web sitenizi nasıl kullandığını izleyin.
  • Kendinizi pazara bırakın.
  • Sitenizi ve ürününüzü / hizmetinizi tasarlayan ve kuran kişiyle konuşun.
  • Ürününüzü / hizmetinizi satan ve destekleyen personelle konuşun.
  • Farklı geri bildirim kaynakları arasında bağlantılar kurun.

Diğer tüm geleneksel optimizasyon araçları, bunu yapmanıza yardımcı olan ek araçlardır. Ve üç şekilde yardımcı olurlar:

  • Neler olduğunu ortaya çıkarmak için nicel araçlar.
  • Olayların neden olduğunu ortaya çıkarmak için niteliksel araçlar.
  • Değişiklikleri test etmek ve iyileştirmeleri ölçmek için araçlar.